2017. évi programok

Holló László-emlékév

 2017. évben folyamatosan

Részletek

Holló László festőművész, Kossuth-, Munkácsy-díjas, érdemes és kiváló művész, városunk díszpolgára születésének 130. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben.

A március 6-án nyíló emlékév programjai között eddig városunkban még nem látott Holló László alkotásokból nyílik kiállítás a Kiskun Múzeumban és a Móra Ferenc Művelődési Központban. E napon ünnepélyes keretek között kerül sor a Holló-díj átadásra is. Az év során több tárlaton mutatkoznak be a félegyházi Holló-díjas alkotók a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban  és az Art-turka Galériában.  Portré és önarckép festő pályázattal tisztelgünk Holló László művészete előtt, a beérkezett alkotásokból kiállítás nyílik a múzeumok éjszakáján. Holló képek között nyáresti hegedűkoncert várja a művészet kedvelőket is. A Holló család és Holló László félegyházi életének helyszíneit ismerhetjük meg a városi séták során. Az emlékév zárása a Holló László tiszteletére rendezett tudományos művészeti és pedagógia emlékülés novemberben a Városháza dísztermében.

Kodály-emlékhangverseny

április 22., Móra Ferenc Művelődési Központ

Részletek

Ebben az évben a zenei világ két alkalommal is Kodály Zoltánra irányítja figyelmünket, hogy jubileumát ünnepeljük. Itt az év elején még egy kissé távolinak tűnik december 16-a, amikor 135. születésnapja lesz, de a halálának 50. évfordulója március 6-án nagyon is közeli. Ezért a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesülete még ősszel úgy határozott, hogy húsvét utáni hétvégén nagyszabású koncertet szervez a nagy zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére.

Április 22-én 17 órakor a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében kerül megrendezésre a Kodály műveiből összeállított énekkari hangverseny, amelyen föllép a budapesti Hunyadi Véndiák Kórus, a Kiskunfélegyházi Batthyány Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kórusai, valamint a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa. Az áprilisi szervezés arra is irányul, hogy emlékezzünk a 84 évvel korábban városunkban járt Kodályra, akinek kultusza már akkor jelentős volt Félegyházán. Őt megtisztelő jelenlétünkkel igazoljuk, hogy ma még inkább az.

Városi majális

május 1., Városi Parkerdő

Részletek

Az elmúlt 2 évhez hasonlóan a pályázati úton megújult városi parkerdő ad helyszínt ennek az igazán családbarát rendezvénynek. Az erdő adottságait kihasználva két tisztáson zajlanak a programok. A „kistisztáson” színes színpadi műsorok láthatóak reggeltől estig, zárásként sztár fellépővel, a „nagytisztás” pedig otthont ad a sportbemutatóknak, a civil szervezeteknek, a kereskedőknek, számos kitelepülő főző csapatnak és a kedvelt vidámparknak. 2017-ben Vastag Tamást, és Kasza Tibort köszönthetjük a majális színpadán.

Városalapítók hete

május 15-21., Béke tér – Petőfi tér

Részletek

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata immár több mint egy évtizede, május hónapban, városunk megalapításának ünnepe alkalmából rendezi meg ezt a fesztivált, melybe a település számos kulturális- és közintézménye bekapcsolódik.

A Móra Ferenc Művelődési Központ, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Kiskun Múzeum többek között egy-egy kiállítással, előadásokkal, színházi estekkel járul hozzá a fesztivál színvonalas megrendezéséhez.

A városalapítók hetének hétvégéjén a főszerep a város egyik főterén, a Béke téren felállított szabadtéri színpad, ahol gazdag kulturális programot kínálnak a látogatóknak, mellette kitelepülnek azok a kézműves árusok, akiknek portékáját megvásárolhatják az érdeklődők. A jó hangulatot és gasztronómiai kínálatot színvonalas vendéglátóegységek biztosítják. Az idei sztár fellépők között szerepel Rúzsa Magdi és Kocsis Tibor is.

Miénk itt a tér” – szabadtéri kiállítás és fesztivál

május 19-28., Petőfi tér

Részletek

A Móra Ferenc Művelődési Központ a város központjában, a Petőfi szobor mögötti zöld területen, a városalapítók hetének egyik fő program elemeként minden évben megrendezi ezt a szabadtéri kiállítást, melynek mottója: „Ha a látogató nem megy az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz.

”A szabadtéri kiállítás alkalmával lehetőségük van a művészeknek személyesen találkozni a nagyérdeművel, hiszen a tárlat a nap 24 órájában megtekinthető és melyet napközben többnyire maguk a kiállítók őriznek. Nappal természetes fénnyel, éjszaka mécsesekkel, fáklyákkal vannak megvilágítva a kiállított alkotások. Elsősorban fiatal alkotók munkái kerülnek kiállításra, lehetőséget biztosítva nekik a bemutatkozásra. A rendelkezésünkre álló időt és teret, hogy vonzóbbá tegyük kiállításunkat, minden nap egy szabadtéri programmal tesszük tartalmassá, érintve a kultúra minél több területét.

Programjaink között szerepel fúvószenekari koncert, könnyűzenei koncertek, jazz és blues estek, felolvasó estek, filmvetítések.

Európai Kőfaragó Fesztivál

május 19-21., Kossuth utca

Részletek

A rendezvény, a városalapítók hete programsorozathoz szorosan kapcsolódik. Az idei fesztivál témája: a szecesszió és a puszta. A fesztivál célja a kőfaragó mesterség népszerűsítése. A kőfaragók a látogatók szeme előtt mutatják meg képességüket, ügyességüket, fantáziájukat. A fesztivál egy kedvelt találkozópontja az európai államok kőfaragó szakembereinek. A rendezvény egy gazdag keretprogram az egész család számára. A kitelepülő vendéglátó egységek gasztronómiai csemegéket kínálnak, emellett a jó zene és a hangulatos színpadi programok biztosítják a szabadidő tartalmas eltöltését. Az itt elkészült alkotásokat egy szakmai zsűri bírálja el, majd a megítélt díjakat a rendezvény zárásaként átadják.

Ünnepi könyvhét

május 25-június 9., Hattyúház előtti sétány

Részletek

Az ünnepi könyvhétnek több évtizedes hagyománya van városunkban.

Kiskunfélegyházán az első Magyar Könyvhét rendezését dr. Roykó Viktor könyvkereskedő vállalta fel 1929-ben. A városi könyvtár az 1990-es évektől megújította a könyvhét programjait. A Hattyúház előtt állított sátrakban helyi kiadók kínálják helytörténeti kiadványaikat. Ismert írókat, költőket hívnak meg, s teremtenek találkozási lehetőséget a kortárs irodalom képviselőivel. A könyvünnepek megrendezése, író-olvasó találkozók szervezése, könyvkiállítások készítése ma azért is fontos, mert újabb híveket szerez az olvasásnak, becsületet a könyvnek, íróknak, a tudásnak és a műveltségnek.

A könyvhét keretében bemutatják Rokonom Petőfi címmel Borzák Tibor író, újságíró legújabb kötetét, amelyből megismerhetjük a Hrúz család történetét. A könyvtár vendége lesz Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu-díj alapítója.

Múzeumok éjszakája

június 24., Kiskun Múzeum

Részletek

A Kiskun Múzeum nagyszabású nyári szabadtéri rendezvénye a múzeumok éjszakája.

Az országos rendezvénysorozathoz való csatlakozás mellett az intézmény célja, hogy elődeink öröksége, emlékei minél szélesebb körben, minden korosztály számára jobban megismerhetővé váljon.

A Kiskun Múzeum és kiállítóhelyei (Petőfi Sándor és Móra Ferenc Emlékházak) díjmentes látogatással, időszaki és állandó kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, a múzeumépületben gazdag szabadtéri programokkal várja a látogatókat, ahol a gasztronómiai kínálat mellett helyi és meghívott előadókkal színvonalas, kulturális események, hagyományőrző csoportok bemutatói, népzenei és könnyűzenei koncertek, éjféli tűzugrás teszik izgalmassá az éjszakába nyúló rendezvényt.

folyt köv…