Napelemes rendszerek kerülhetnek az önkormányzati épületekre

Jelentős, évi több 10 millió forintnyi  energia-megtakarítást remél a város attól a TOP pályázattól, amelynek keretében – pozitív elbírálás esetén – 400 millió forint fordítható önkormányzati tulajdonú épületek napelemes rendszerrel való ellátására.

Fotó: archív – Napeleles rendszer a Félegyházi Termál Parkfürdő épületén

Ennek keretében megújuló energia hasznosításával korszerűsítheti Kiskunfélegyháza oktatási intézményeit, közötte a József Attila Általános Iskola, a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézménye, a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Darvas Általános Iskola, a Dózsa György Általános Iskola, a Móra Ferenc Gimnázium, a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskunfélegyházi Tagintézménye, a Mezgé tanvágóhídja épületét, továbbá a Dankó Pista utcai és a Darvas téri bölcsődék, valamint a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda Dózsa György és Bercsényi utcai, Kossuthvárosi, Móravárosi, Nagyszőlő úti, Darvas téri „Százszorszép” és Bankfalui tagóvodáját. A közintézmények közül megújuló energia hasznosításával korszerűsítenék a KAPOCS Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény központi telephelyét, a Családok Átmeneti Otthonát, a hajléktalan szállót, a Nádasdy utcai és a Csanyi úti idősek otthonát, a KVI szegedi úti telephelyét, továbbá a városi sportcsarnokot.

A felsorolt épületek korszerűsítésével egyrészt gyarapszik az önkormányzati vagyon, másrészt olyan XXI. századi, korszerű technológiák honosodnak meg és terjednek el Félegyházán, amelyek az üzemeltetési költségek csökkentése, a takarékos és környezettudatos gazdálkodás terén új fejezetet nyitnak. A városvezetés és a képviselő-testület ezzel nem először bizonyítja a környezettudatos gondolkodás és a megújuló energiák iránti elhivatottságát, hiszen napelemes rendszer működik már a strandon, és jelentős megtakarítást sikerült elérni a közvilágítás korszerűsítésével is. Nyertes pályázat esetén a jövő év őszén indulhat a kivitelezés.