Városi programok bemutatása – 2017

Holló László-emlékév

 2017. évben folyamatosan

Részletek

Holló László festőművész, Kossuth-, Munkácsy-díjas, érdemes és kiváló művész, városunk díszpolgára születésének 130. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben.

A március 6-án nyíló emlékév programjai között eddig városunkban még nem látott Holló László alkotásokból nyílik kiállítás a Kiskun Múzeumban és a Móra Ferenc Művelődési Központban. E napon ünnepélyes keretek között kerül sor a Holló-díj átadásra is. Az év során több tárlaton mutatkoznak be a félegyházi Holló-díjas alkotók a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban  és az Art-turka Galériában.  Portré és önarckép festő pályázattal tisztelgünk Holló László művészete előtt, a beérkezett alkotásokból kiállítás nyílik a múzeumok éjszakáján. Holló képek között nyáresti hegedűkoncert várja a művészet kedvelőket is. A Holló család és Holló László félegyházi életének helyszíneit ismerhetjük meg a városi séták során. Az emlékév zárása a Holló László tiszteletére rendezett tudományos művészeti és pedagógia emlékülés novemberben a Városháza dísztermében.

Kodály-emlékhangverseny

április 22., Móra Ferenc Művelődési Központ

Részletek

Ebben az évben a zenei világ két alkalommal is Kodály Zoltánra irányítja figyelmünket, hogy jubileumát ünnepeljük. Itt az év elején még egy kissé távolinak tűnik december 16-a, amikor 135. születésnapja lesz, de a halálának 50. évfordulója március 6-án nagyon is közeli. Ezért a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesülete még ősszel úgy határozott, hogy húsvét utáni hétvégén nagyszabású koncertet szervez a nagy zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére.

Április 22-én 17 órakor a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében kerül megrendezésre a Kodály műveiből összeállított énekkari hangverseny, amelyen föllép a budapesti Hunyadi Véndiák Kórus, a Kiskunfélegyházi Batthyány Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kórusai, valamint a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa. Az áprilisi szervezés arra is irányul, hogy emlékezzünk a 84 évvel korábban városunkban járt Kodályra, akinek kultusza már akkor jelentős volt Félegyházán. Őt megtisztelő jelenlétünkkel igazoljuk, hogy ma még inkább az.

Városi majális

május 1., Városi Parkerdő

Részletek

Az elmúlt 2 évhez hasonlóan a pályázati úton megújult városi parkerdő ad helyszínt ennek az igazán családbarát rendezvénynek. Az erdő adottságait kihasználva két tisztáson zajlanak a programok. A „kistisztáson” színes színpadi műsorok láthatóak reggeltől estig, zárásként sztár fellépővel, a „nagytisztás” pedig otthont ad a sportbemutatóknak, a civil szervezeteknek, a kereskedőknek, számos kitelepülő főző csapatnak és a kedvelt vidámparknak. 2017-ben Vastag Tamást, és Kasza Tibort köszönthetjük a majális színpadán.

Városalapítók hete + (Képgaléria)

május 15-21., Béke tér – Petőfi tér     

Részletek

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata immár több mint egy évtizede, május hónapban, városunk megalapításának ünnepe alkalmából rendezi meg ezt a fesztivált, melybe a település számos kulturális- és közintézménye bekapcsolódik.

A Móra Ferenc Művelődési Központ, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Kiskun Múzeum többek között egy-egy kiállítással, előadásokkal, színházi estekkel járul hozzá a fesztivál színvonalas megrendezéséhez.

A városalapítók hetének hétvégéjén a főszerep a város egyik főterén, a Béke téren felállított szabadtéri színpad, ahol gazdag kulturális programot kínálnak a látogatóknak, mellette kitelepülnek azok a kézműves árusok, akiknek portékáját megvásárolhatják az érdeklődők. A jó hangulatot és gasztronómiai kínálatot színvonalas vendéglátóegységek biztosítják. Az idei sztár fellépők között szerepel Rúzsa Magdi és Kocsis Tibor is.

„Miénk itt a tér” – szabadtéri kiállítás és fesztivál

május 19-28., Petőfi tér

Részletek

A Móra Ferenc Művelődési Központ a város központjában, a Petőfi szobor mögötti zöld területen, a városalapítók hetének egyik fő program elemeként minden évben megrendezi ezt a szabadtéri kiállítást, melynek mottója: „Ha a látogató nem megy az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz.

”A szabadtéri kiállítás alkalmával lehetőségük van a művészeknek személyesen találkozni a nagyérdeművel, hiszen a tárlat a nap 24 órájában megtekinthető és melyet napközben többnyire maguk a kiállítók őriznek. Nappal természetes fénnyel, éjszaka mécsesekkel, fáklyákkal vannak megvilágítva a kiállított alkotások. Elsősorban fiatal alkotók munkái kerülnek kiállításra, lehetőséget biztosítva nekik a bemutatkozásra. A rendelkezésünkre álló időt és teret, hogy vonzóbbá tegyük kiállításunkat, minden nap egy szabadtéri programmal tesszük tartalmassá, érintve a kultúra minél több területét.

Programjaink között szerepel fúvószenekari koncert, könnyűzenei koncertek, jazz és blues estek, felolvasó estek, filmvetítések.

Európai Kőfaragó Fesztivál

május 19-21., Kossuth utca

Részletek

A rendezvény, a városalapítók hete programsorozathoz szorosan kapcsolódik. Az idei fesztivál témája: a szecesszió és a puszta. A fesztivál célja a kőfaragó mesterség népszerűsítése. A kőfaragók a látogatók szeme előtt mutatják meg képességüket, ügyességüket, fantáziájukat. A fesztivál egy kedvelt találkozópontja az európai államok kőfaragó szakembereinek. A rendezvény egy gazdag keretprogram az egész család számára. A kitelepülő vendéglátó egységek gasztronómiai csemegéket kínálnak, emellett a jó zene és a hangulatos színpadi programok biztosítják a szabadidő tartalmas eltöltését. Az itt elkészült alkotásokat egy szakmai zsűri bírálja el, majd a megítélt díjakat a rendezvény zárásaként átadják.

Ünnepi könyvhét

május 25-június 9., Hattyúház előtti sétány

Részletek

Az ünnepi könyvhétnek több évtizedes hagyománya van városunkban.

Kiskunfélegyházán az első Magyar Könyvhét rendezését dr. Roykó Viktor könyvkereskedő vállalta fel 1929-ben. A városi könyvtár az 1990-es évektől megújította a könyvhét programjait. A Hattyúház előtt állított sátrakban helyi kiadók kínálják helytörténeti kiadványaikat. Ismert írókat, költőket hívnak meg, s teremtenek találkozási lehetőséget a kortárs irodalom képviselőivel. A könyvünnepek megrendezése, író-olvasó találkozók szervezése, könyvkiállítások készítése ma azért is fontos, mert újabb híveket szerez az olvasásnak, becsületet a könyvnek, íróknak, a tudásnak és a műveltségnek.

A könyvhét keretében bemutatják Rokonom Petőfi címmel Borzák Tibor író, újságíró legújabb kötetét, amelyből megismerhetjük a Hrúz család történetét. A könyvtár vendége lesz Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu-díj alapítója.

Múzeumok éjszakája

június 24., Kiskun Múzeum

Részletek

A Kiskun Múzeum nagyszabású nyári szabadtéri rendezvénye a múzeumok éjszakája.

Az országos rendezvénysorozathoz való csatlakozás mellett az intézmény célja, hogy elődeink öröksége, emlékei minél szélesebb körben, minden korosztály számára jobban megismerhetővé váljon.

A Kiskun Múzeum és kiállítóhelyei (Petőfi Sándor és Móra Ferenc Emlékházak) díjmentes látogatással, időszaki és állandó kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, a múzeumépületben gazdag szabadtéri programokkal várja a látogatókat, ahol a gasztronómiai kínálat mellett helyi és meghívott előadókkal színvonalas, kulturális események, hagyományőrző csoportok bemutatói, népzenei és könnyűzenei koncertek, éjféli tűzugrás teszik izgalmassá az éjszakába nyúló rendezvényt.

Félegyházi Kézműves Sörfesztivál (+ képgaléria)

július 21-23., Kossuth utca- Vasútállomás

Részletek

Kiskunfélegyháza ligetes főutcájának a vasútállomás előtti szakasza a kézműves sörök és családi programok több ezer szerelmesével telik meg július harmadik hétvégéjén. A Félegyházi Kézműves Sörfesztivál színes gyűjtőrendezvénye a magyar kisipari „sernevelés” remekeinek és a kézműves sörkultúrával összefüggő programoknak. A Rocktár Élőzenei Bázis és a számos hazai és külföldi díjjal kitüntetett, helyi Bäder Sörfőzde együttműködésével megvalósuló fesztivál 50 kézműves sörfajtát kínál az egész ország területéről. Ezen felül a nemzetközi vonalat erősítik testvértelepüléseink sörei és a határon túli magyar sörök is. Van itt sörkirálynő- és király választás, kézműves sörök versenye, amatőr sörfőzők versenye, próbafőzés, sörsvédasztal, sörételek, sörfilmek, sörkvíz és még sok-sok gasztrokulturális különlegesség a témakörben. A három napos fesztivál bőséges programkínálatában a sörkedvelők mellett a családok és az élőzene szerelmesei is találnak látni és hallani valót. A kicsiket játékos foglalkozások, labirintus, gyerekkonyha, tánc és zene várja a zöld füves, árnyas területeken. A felnőtteket színvonalas rock, blues, jazz és fúvós koncertek szórakoztatják az est beálltával.

Cím: 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 35., telefon: (+36 20) 8016034 honlap:www.facebook.com/felegyhazisorfesztival

Termálfürdő éjszakája

július 28., Félegyházi Termál Parkfürdő

Részletek

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére 9. alkalommal kerül meghirdetésre a strandok éjszakája. A tavalyi évben élőzenei koncerttel, csillagászati előadással és grillvacsorával várta a városi strand a látogatókat. Idén a „Termálfürdő éjszakáján” a gyönyörűen megújult Félegyházi Termál Parkfürdő 18 órától éjfélig várja a fiatalabb és idősebb korosztályt kulturális, sport és gasztronómiai programokkal. A kültéri medencéknél „St(r)and up comedy”, aquafitness, grillvacsora, koktélbár, zenés strandparti, az uszoda részben filmvetítés, szauna szeánsz áll a fürdővendégek rendelkezésére. A fürdő csodálatos, ligetes parkjában augusztus 19 – én rendezi meg a II. kalózpartit, amelyre nemcsak a gyerekeket, hanem a játékos kedvű szülőket és nagyszülőket is várja. A családias fürdő homokos „Gyerekszigetével”, új játszóterével és gyermekmedencéivel, valamint egyre bővülő rendezvényeivel kívánja idecsalogatni a vendégeket. Ezen a napon koncerttel, kézműves foglalkozásokkal, interaktív gyermekműsorokkal várják a strandra érkezőket.

Nemzetközi Oldalkocsis- és Katonai Motoros Találkozó (+ képgaléria)

augusztus 10-12., Városi Parkerdő

Részletek

A kiskunfélegyházi Parkerdő ad otthont az ország egyetlen nemzetközi „háromkerekű” találkozójának. Az oldalkocsis motorozás családbarát és esélyegyenlőségi szabadidős tevékenység, ezért segítségével igazi értékteremtő fesztivál indult útjára 2013-ban. Az oldalkocsis motorkerékpárok palettája rendkívül színes, segítségükkel nagyobb távokat lehet megtenni és komoly technikai háttérrel rendelkeznek. Számuk relatív ritka az országúti forgalomban, így igazi unikumnak minősül a Közép-Európában is egyedülálló rendezvény, ahol rendszeresen több száz oldalkocsis motor is látható. A találkozón a gyerekeken és családokon túl rendkívül jelentős a külföldi és a szakmai jelenlét. Sok kiállító cég mellett a világ több tucat országából az USA-tól Oroszországig megfordulnak itt motorosok. A színvonalas koncertek és mókás motoros játékok mellett választhatók még gyermekprogramok, különleges járműkiállítások és vezetett motoros túrák a környék látnivalóihoz. Mivel a katonai motorosok közössége jellegéből adódóan erősen összefonódik az oldalkocsis motorozással, így 2017-től nekik is szól ez a kiskunfélegyházi rendezvény.

Cím: 6100 Kiskunfélegyháza, Városi Parkerdő, Szegedi út,
Tel: (+36 20) 8016034, Honlap: www.oldalkocsis.hu

XIX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

szeptember 8-9., Kossuth utca – Petőfi tér

Részletek

Idén immáron 19. alkalommal kerül megrendezésre a Kiskunfélegyházi Libafesztivál az Integrál Zrt. és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának támogatásával, a Móra Ferenc Művelődési Központ szervezésében. A közel három nap alatt az ideérkező akár bel- akár külföldi látogatók olyan színvonalas programokat láthatnak, hallhatnak, érzékelhetnek, mely a fesztiválok nemében már lassan nemzetközi hírű. A libamáj, a hízott libából származó termékek, a libatömés és a libanevelés szorosan kapcsolódik Kiskunfélegyházához, valójában innen ered a fesztivál elnevezése is. A programsorozat minden évben egy Liba konferenciával indul, melyre az Integrál Zrt. hívja meg partnereit, majd ezt követi két napon keresztül egy több helyszínből álló, program együttesekből felépülő arzenál. A felállított két szabadtéri színpadon felváltva jelennek meg a hazai és nemzetközi hírű, magas kultúrából érkező fellépők. E mellett a kisgyermekes családokat gyermekkoncertek, kézműves foglalkozások, fotószínház, fakörhinta várja. A fesztivál jellegéhez igazodva szerveznek főzőversenyt libából, indul libabusz, de megtalálható a kis libasimogató is. A mesterek utcájában kitelepült kézműves kirakodó vásárosokkal, a hungarikum udvarban pedig helyi ízek bemutatójával várják a közönséget.

Országos könyvtári napok programjai

október 3-8., Petőfi Sándor Városi Könyvtár

Részletek

A könyvtárak országosan és helyben is, ezen a héten valamennyi korosztályra gondolva, eddigi partnereik mellé újakat is bevonva tervezik a hét mozgalmas és tartalmas napjait. Összehangolt tevékenységük újdonságokat is kínál a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak ismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal. A rendezvényeink keretében könyvművész kiállítása nyílik, átadják az év olvasója díjat, október 8-án, a könyves vasárnapon az Oltalom Alapítvány előadói lesznek a vendégek.

Magyar fürdőkultúra napja

október 14., Félegyházi Termál Parkfürdő

Részletek

A Magyar Fürdőszövetség 2010. október 9-re hirdette meg először a magyar fürdőkultúra napját, amelynek hosszú távú célja a magyar lakosság és a hazánkba érkező turisták számára bemutatni egyik nemzeti kincsünket, Magyarország fürdőit. A termálvíz emberre gyakorolt gyógyhatása már elődeink előtt is ismert volt, és nem egyszer szinte bibliai erőt tulajdonítottak neki jogosan. A kiskunfélegyházi 1560 méter mélyről feltörő alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz különleges gyógyhatással bír. Jelentős metakovasav tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak, reumás megbetegedések kezelésére. Az idei évben a Félegyházi Termál Parkfürdő is csatlakozik a programhoz. Ezen a napon meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményekkel, helyi relikviákból, archív fényképekből összeállított kiállítással, szauna szeánsszal, közönségtalálkozóval, éjszakai fürdővel várja a vendégeket.

Adventi forgatag

december 20-23., Petőfi tér

Részletek

Az advent időszakához igazodva négy héten át szombaton felgyullad a város koszorúján egy-egy gyertya, melyet ünnepi műsor és köszöntés kísér. A negyedik gyertya meggyújtása előtti napokban, a város főterén felállított rendezvénysátorba kitelepülnek a helyi kézműves mesterek és portékájukat árulják, miközben a sátorban felállított színpadon különböző karácsonyi műsorok, programok kerülnek megrendezésre. Az ünnepi fénybe öltöztetett városi karácsonyfa mellett december elejétől az adventi vásárban lehetőség van hangulatos forralt borozásra, téli csemegék elfogyasztására, karácsonyi bevásárlásra. A korcsolyázás szerelmeseit évek óta várja a városi jégpálya, a kisgyermekes családok pedig vidám perceket tölthetnek el a csillagösvény labirintusban és környékén.