1,5 milliárd forint támogatást nyert Félegyháza a Vasas-pálya és a Kossuth utca fejlesztésére

1,5 milliárd forint támogatást nyert Félegyháza a Vasas-pálya és a Kossuth utca fejlesztésére

A belváros tovább szépül címmel 917, a Vasas-pálya újjászületik nevet viselő projektre pedig 600 millió forint támogatást nyert a kiskunfélegyházi önkormányzat TOP Plusz forrásból – tudtuk meg Csányi József polgármestertől.

– A Vasas-pályán már épül a megye egyik legnagyobb freesytle bmx és rollerpályája, most pedig a komplex sportpark kialakításának előkészületei is elindulhatnak, ugyanis március 29-én aláírtuk az erről szóló támogatási szerződést a megyeházán – számolt be a városvezető.

– A teljes fejlesztés tehát több forrásból és több szakaszban valósul meg. Milyen ütemezés szerint?

– A már épülő freesytle bmx és rollerpálya a fejlesztés első lépése, és a városközpontból a főtér újjáépítése miatt kiszorult extrém sportolók: kerékpárosok, gördeszkások, rolleresek számára szeretnénk itt megteremteni az optimális sportolási feltételeket. A pálya megépítését az Országos Bringaprogram keretében elnyert támogatás teszi lehetővé. A megye egyik legnagyobb freesytle bmx és rollerpályájának elemeit az érintett fiatalok bevonásával választottuk ki. Ezek többségét már a helyszínre szállították és fel is építették, hamarosan a teljes pálya elkészül és birtokba vehetik a sportolók.

– A most elnyert 600 millió forintos támogatás milyen további fejlesztéseket tesz lehetővé?

– Egy ligetes, nagyon sok növénnyel beültetett park létesül játszótérrel, felnőttek számára is elérhető szabadidős sporteszközökkel. A freestyle pálya mellett kialakítunk egy göriparkot ügyességi elemekkel és egy kombinált sportpályát a kézilabda és a futball híveinek. Tervezünk mászófalakat, gyermek KRESZ-parkot, futópályát, elkerített kutyás ügyességi pályát is. A vizesblokkok a kor igényei szerint telefonos applikációval működnek majd, így vandálbiztosak lesznek. A biztonságot belső közvilágítás és kamerarendszer szolgálja, a téli élményeket pedig egy szánkódomb teszi majd teljessé a félegyháziak számára.

– A belváros tovább szépül című projekt tulajdonképpen a Zöld város keretében megszépült Kossuth utca fejlesztésének folytatását teszi lehetővé. Milyen elemeket tartalmaz pontosan?

– A kisposta és környékének közterületei ugyanazt a szemléletet követve kapnak új arculatot, mint amit már megszokhattunk és megszerettünk a városházától a Körpatikáig kiépült szakaszon. A most elnyert 900 millió forintos pályázati forrásból meg tudjuk valósítani a Kossuth utca teljes felújítását a Körpatikától az Ady Endre illetve a Dózsa György utcáig terjedő szakaszon, tehát mindkét oldalon, beleértve a Venezia-udvar belső részének és játszóterének, a Kocka játszótér és parkjának, valamint az ezekhez átvezető utcáknak a rendezését.

Ezúton is köszönjük Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Rideg László megyei elnök segítségét és támogatását!

T. T.

Fotó: Fantoly Márton