Ismét érkeznek az adóhatóság értesítői
Február 26-ától kerülnek a postaládákba azok a küldemények, amelyek – jellemzően – a helyi iparűzési adó és a gépjárműadó fizetés teljesítéséhez adnak tájékoztatást az ügyfelek részére – tájékoztatta lapunkat Pap Ildikó az adócsoport vezetője.

A folyószámla kivonatok kiküldésével az adóhatóság idei évben először tájékoztatja az adózókat a folyószámlájukon könyvelt adatokról, ezzel is egyeztetést biztosítva a felmerült problémák tisztázására. Az értesítőből részletesen tájékozódhatnak a 2018. első félévi adóelőírásaikról, amelyek befizetési határideje március 19.

Fizetési kötelezettség esetén az adózók befizetéseiket a folyószámlához mellékelt csekken, QR kódos netes fizetéssel vagy folyószámlájukról banki átutalással teljesíthetik. Új csekk személyesen, vagy az ado@kiskunfelegyhaza.hu e-mail címre küldött kéréssel igényelhető.

A vállalkozások számára március 19-étől kézbesítik azt az egységcsomagot, amely tartalmazza a május 31-éig benyújtandó helyi iparűzési adóbevallás, kitöltési útmutató, tájékoztató és nyilatkozat egy-egy példányát.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy egyre több leendő ügyfél tájékozódik vállalkozása indítása, vagy gépjármű vásárlása előtt a jogszabályok nyújtotta lehetőségekről, adózási módokról, kedvezményekről, adómértékekről, vagy az eljárás rendjéről, bevonva ezzel a hivatalt a tervezés időszakába. Két hónap telt el az évből, de az ügyfelek megkeresése tovább nőtt ezen a területen.

Az adózók az adategyeztetések mellett, leginkább a közvetített szolgáltatások és az anyagköltség megállapításához kapcsolódó gazdasági események megítéléséhez kérnek támpontot, illetve segítséget. Iparűzési adóbevallások kitöltése mellett az őstermelői nyilatkozat kitöltése lényegesen egyszerűbb. A nyilatkozatnál a bevétel meghatározása jelenthet nehézséget, amelyhez fontos tudni, hogy a Magyar Államkincstár által folyósított támogatások összege nem része az árbevételnek, tehát ez nem keletkeztet helyi iparűzési adóalapot.

Iparűzési adó mellett a lakosok többségét a leginkább a gépjárműadó érinti. Mintegy 14 ezer darab forgalmi rendszám érkezett január 1-jével az adócsoport nyilvántartásába. Minden új változással – ilyen például új személygépjármű vásárlása, régi ismételt forgalomba helyezése, adóalap megváltozása – kapcsolatban az értesítő mellett a határozatot is kézbesítik.

Egyéb központi, vagy helyi adókkal, díjjakkal kapcsolatban felmerült kérdéseiket feltehetik az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztály – Adócsoport
Cím: 6100-Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1. I. em. 54-56.

Ügyintézés ideje:
Hétfő: 8:00-12:00; Kedd: 8:00-12:00, 13:00-16:00; Szerda: 8:00-12:00, 13:00-16:00; Péntek: 8:00-12:00

Telefon: +36 – 76/562-043; 562-045; 562-049; 562-055, 562-067.
E-mail: ado@kiskunfelegyhaza.hu
Web: www.kiskunfelegyhaza.hu