Mintegy 50 ütőkátyút javítanak ki a napokban

Az utóbbi két év gyakorlatához hasonlóan idén sem várja meg a félegyházi önkormányzat a legveszélyesebb, úgynevezett ütőkátyúk felszámolásával a betonkeverőművek tavaszi indulását, hanem úgynevezett hidegaszfaltos eljárással enyhíti a tél okozta károkat az utakon.

Sipos Róbert, a városüzemeltetési osztály munkatársa lapunknak elmondta, hogy első körben egy tonna alapanyagot vásároltak, de szükség lesz még további készletre, mert összesen mintegy 50 kátyú feltöltését tervezik.

– A kátyúzásra a legjobb és időtálló megoldás a hagyományos melegaszfalt, azonban keverő üzemek várhatóan áprilisnál előbb nem kezdik meg a termelést. Kátyú viszont van. És ez okkal zavarja az autósokat. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy „beveti” a drágább és kevésbé időtálló hidegaszfaltos technológiát is. Ebben az esetben nem meleggel, hanem oldószerrel hozzuk képlékeny, bedolgozható állapotba a keveréket, és gázperzselővel segítjük a folyamatot. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezzel az eljárással egyelőre kizárólag a legforgalmasabb utakon, a legveszélyesebb ütőkátyúk feltöltése történik meg – például a Kőrösi úton, a Radnóti utcán, a Molnártelepi úton -, mégpedig ideiglenesen. A technológiából adódóan ezeket a gödröket tavasszal, a melegaszfaltos módszerrel ismét ki kell majd javítani, amikor a megszokottak szerint a többi kátyú felszámolása is megtörténik – foglalta össze a szakember.