Tíz párt ellen tettek feljelentést választási csalás gyanúja miatt

Amikor dr. Dobák Nándor, a helyi választási bizottság elnöke – mint állampolgár – kikérte Félegyháza jegyzőjétől a személyére vonatkozó adatokat, azzal szembesült, hogy neve, lakcíme, személyi száma és a többi személyes adata, beleértve az aláírását is, négy párt ajánlóívén szerepel. Ez a tény azért lepte meg, mert ő maga egyetlen pártnak sem tett ajánlást, mivel a gyűjtési időszak alatt külföldön tartózkodott. Ez csak egy a felfedett furcsaságok közül, amelyek miatt büntető feljelentést tett a napokban a helyi választási iroda vezetője, Kiskunfélegyháza város jegyzője, dr. Faragó Zsolt, aki szerint ezernél is több lehet a hamis aláírások száma. A jelöltállítás határideje március 5-én, hétfőn négy órakor járt le. A határidőig számos párt adta le ajánlásait, lapzártánkig 10 esetben tettek feljelentést.

A helyi választási bizottság a Szegényekért Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Közös Nevező 2018., a Rend és Elszámoltatás Párt, Minden Szegényért Párt, a NET Párt, a Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, a Hátrányos Helyzetűek Pártja, a Hajrá Magyarország! Párt, és Tenni Akarás Párt országgyűlési képviselő-jelöltjének nyilvántartásba vételét utasította vissza Bács-Kiskun Megyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületben, miután a helyi választási iroda vezetője a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanújával feljelentést tett a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságon, ismeretlen tettes ellen.

Mint azt dr. Faragó Zsolt elmondta, a sikeres jelöltállításhoz ötszáz érvényes aláírást kell összegyűjtenie egy egyéni jelöltnek, az országos lista állításához pedig minimum 27 egyéni jelöltet kell bejelentenie egy pártnak, legalább kilenc megyében és Budapesten. Míg a nyilvántartásba vétel megtagadásának indoka a fenti esetekben a jelöltséghez szükséges ötszáz érvényes ajánlás hiánya volt, a büntető feljelentésekre azért került sor, mert a leadott aláírások többsége a gyanú szerint hamis volt. A jelölőíveken – mint arra a megadott személyi adatok egyeztetése közben fény derült – több éve halott személyek is szerepelnek.