2019 kiemelt helyet kap majd Félegyháza történelemkönyvében
2019-ben lezárul egy választási ciklus, öt év után idén ősszel újra polgármestert és képviselőket választunk. Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel a választókerület, és annak legnagyobb települése, Kiskunfélegyháza eredményeiről és kilátásairól beszélgettünk.
– Hogyan értékeli a választókerület 2014-2019-es ciklusát?

– Úgy gondolom, hogy eredményekben és fejlesztésekben gazdag időszakot hagyunk magunk mögött. Öt év alatt 25 milliárd forint érkezett fejlesztésekre. Az együttműködésnek és a közös gondolkodásnak köszönhetően a kormány döntése alapján megvalósulhat Kunszállás több évtizedes vágya, az M5-ös autópálya új lehajtója, és Bugachoz kötődik Bács-Kiskun megye kiemelt turisztikai fejlesztése. Az Aranymonostor-projekt első ütemére 1 milliárd forintot nyert a település. Fülöpjakabon 450 millió forint értékben inkubátorház épül, míg Szankon 250 millió forintos beruházás keretében agrárlogisztikai központ. Izsákon 4,6 milliárd forintból új iskola épült, Kiskunfélegyházán pedig – túl a megszámlálhatatlanul sok beruházáson – új fejezetet nyitott a város életében a sportcsarnok 2 milliárd forint értékű kiváltása.

–  Több éves előkészítés, kitartó egyeztetés és lobbizás eredményeként zárult le végül a város fejlődésének lendületét hosszú időn át fékező ügy.

– A sportcsarnok törlesztésével napi egymillió forint fizetési kötelezettséget jelentő tehertől mentesült a város, amit 2022. szeptember 30-áig kellett volna fizetni. Ennek az elérése és a számos megvalósított, illetve tervben, vagy folyamatban lévő beruházás is szép példája annak, hogyan állhat fejlődési pályára egy település, ha a városvezetés képes egységet teremteni. Amikor az erőforrások egy irányba hatnak és nem szétaprózódnak, megsokszorozódik az erejük. A felszabadult forrásokat pedig példaértékűen használta fel a város.

– Mennyire kíséri figyelemmel a fejlesztésekkel összefüggő tervezési, szervezési folyamatokat?

– Javában tart az éves költségvetés előkészítése, amelynek részleteit megosztotta velem a városvezetés. Ezek alapján ki merem jelenteni, hogy ami 2019-ben ebben a városban történik, az kiemelt helyet kap majd Kiskunfélegyháza történelemkönyvében. Egy nehéz, de nagyon termékeny időszak előtt áll Kiskunfélegyháza: 2019-ben a település 40 pontján történik valamilyen felújítási, építési munka, ami gyakorlatilag újrafesti a város arculatát. Elindult például a 2 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló Zöld város, és ezzel párhuzamosan több városrész – a Kossuthváros, a Petőfi lakótelep, a Bankfalu – közterületei is megújulnak a különböző, sikeresen elnyert pályázatoknak köszönhetően. Már zajlik a város történetének legnagyobb önerős beruházása, az új egészségügyi központ építése a régi SZTK helyén. Örömömre szolgál, hogy országgyűlési képviselőként támogatni tudom ezeket a nagyszabású terveket, a kormányzat és a minisztériumok támogatásának elősegítésével részese lehetek annak az összefogásnak, ami Félegyházát jellemzi. Ez a nyugodt, magabiztos és felfelé ívelő városfejlesztés a civil szervezetek, egyházak, városszépítő körök, egyesületek, önkormányzat együttműködésére épül, aminek megteremtésében meghatározó szerepe van Csányi József polgármester kiegyenlítő személyiségének.  Bízom benne, hogy az önkormányzati választások után még tovább lehet fokozni a megkezdett lendületet ezzel a kiváló csapattal, amihez a városvezetőknek kitartást és lendületet, a város lakóinak pedig az építkezések okozta átmeneti kellemetlenségek elviseléséhez türelmet kívánok.